Szerző
Dr. Lévai Judit
Szerkesztő
Koltai Attiláné
Lektor
Dr. Rodler Imre
Előszó
Jelen ismeretterjesztő kiadvány azoknak a gombaszerető, természetjáró olvasóknak készült, akik nem kívánnak ugyan szakképzett gombaismerők, szakértők lenni, ugyanakkor gombagyűjtő kirándulásaik, túráik során nem akarnak étkezési szempontból értéktelen, vagy egészségre ártalmas, illetve mérgező gombákat összeszedni. Akár a saját célra szedett, akár a piaci értékesítésre gyűjtött szabadban termő gombákat gombavizsgáló szakellenőrök minősítése után szabad csak felhasználni, illetve árusítani.
A gombák táplálkozásunkban egyre jelentősebb szerepet töltenek be, hiszen az állati termékekhez hasonló fehérje-összetételük, alacsony zsír- és szénhidráttartalmuk, és ezzel együtt magas emészthetetlen rosttartalmuk - ezzel együtt nagy telítőértékük - miatt a korszerű táplálkozásba beépíthetők. Ezzel együtt a gombák erős fűszerező hatásukkal, kitűnő ízanyagaikkal élvezetesebbé és változatosabbá tehetik az emberek asztalára kerülő ételeket.
Külön említést kell tennünk egyes gombák gyógyhatású anyagairól, miáltal a gombás ételek és készítmények hasonló szerepet játszhatnak, mint a gyógynövények. E témakör terjedelmessége miatt külön kiadványt igényelne.
Jelen rövid kiadványunk csak arra ad lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet a gombafogyasztás veszélyeire, vázoljuk a hazánkban leggyakrabban előforduló gombaeredetű megbetegedések, mérgezések okait, előfordulását és emberi szervezetre gyakorolt hatását; a felismeréshez szükséges tudnivalókat, illetve a megelőzés lehetőségeit.
Kiadó:
Magyar Vöröskereszt
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás éve:
1989
Kötés típusa:
Tűzött kötés
Oldalszám:
48 oldal
Jó állapotú, de a borító enyhén kopott, a gerinc felső élén picit beszakadt.
Nyelv:
Magyar
Méret:
20 cm x 15 cm
ISBN:
963-7500-42-1
Megjegyzés:
Színes fotókkal illusztrált.
Jelenlegi ára: 800 Ft
Az aukció vége: 2020-03-21 23:25 .
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése